joi, 6 octombrie 2011

Inteligenta Emotionala


 De cate ori nu v-a aparut in minte urmatoarea intrebare:
"Cum de este cu putinta ca o persoana atat de inteligenta sa comita  un act atat de irational,atat de prostesc?'
Sunt genul de om care analizeaza in general orice si uneori prea mult. Oamenii si motivele pentru care ei fac anumite lucruri sunt punctele mele  de interes.Trebuie sa recunosc ca nu a fost deloc greu sa am si eu acesta intrebare si am fost multumita cand i-am gasit raspunsul.
Curiozitatea de a ma informa despre "Inteligenta Emotionala" a aparut atuci cand in preajma mea am descoperit niste oameni deosebiti cu un IQ ridicat dar din punct de vedere emotional diferiti sau as putea spune interesanti.
Raspunsul fiind:
"Inteligenta academica are foarte putin de-a face cu viata emotionala.Cei mai destepti dintre noi pot cadea prada unor patimi cumplite si unor impulsuri necontrolate; persoanele cu IQ ridicat pot deveni piloti uluitor de prosti  atunci cand se afla la carma propiei vieti."
Hmm..studiind mai departe am aflat ca "inteligenta emotionala este capacitatea de a fi in stare sa perseverezi si sa  sa te motivezi in fata frustarilor; de  a-ti stapani impulsurile si  de a amana  satisfactiile, de a-ti regla starile de spirit si de a impiedica necazurile sa-ti intunece gandirea, de a fi staruitor si de a spera.
Cu alte cuvinte, viata emotionala este o dominanta care poate fi precum matematica sau precum citittul,gestionata cu mai mult sau mai putin talent si care presupune un set unic de compentente.Masura in care cineva abordeaza aceste competente este de o importanta majora pentru intelegerea faptului ca o persona poate reusi in viata in vreme ce  o alta persoana,cu inteligenta egala, sfarseste intr-o fundatura: aptitudinile emotionale sunt meta-abilitati ce determina cat de bine putem folosi talentele pe care le avem, inclusiv inteligenta pura.
IQ-ul si inteligenta emotionala nu sunt niste compentente contradictorii ci mai degraba separate.Cu totii amestecam intelectul cu acuitatea emotionala.Cei care au un IQ scazut si o inteligenta emotionala ridicata (sau un IQ ridicat si o inteligenta emotionala ridicata) sunt relativ putini, in ciuda stereotipurilor."
Cu toate acestea,  aceste persoane se afla in preajma nostra si  ne sunt cei mai buni prieteni  sau fac parte din categoria "cele mai dragi persoane". Sunt persoane construite altfel, deosebite prin esenta lor de la care fara indoiala putem invata multe pentru ca pur si simplu simt sau stiu mult mai multe decat putem noi sa simtim si sa stim si asta se intampla fara o munca asidua.
 Cartea lui Daniel Goleman "Inteligenta Emotionala" mi-a oferit multe raspunsuri si multa informatie care ma va ajuta, cu siguranta. Va recomand daca aveti timp si faceti parte din persoanele curioase sa o rasfoiti.
 O sa mai adaug cateva cuvinte despre acest subiect si restul informatiei se va lasa descoperita in cartea cu pricina.
 De exemplu, tipul pur de IQ mare  este o caricatura  a intelectualului care se poate adapta la nivel mintal,dar este incapabil sa se adapteze la lumea personala.
Ca sa va faceti o idee exista niste caracteristici generale:
-  dovedeste o larga gama de interese intelectuale si de capacitati in acesta directie
- ambitios si productiv,previzibil
- critic si condescendent, greu de multumit si inhibat, prevenitor si rece emotional
 Prin contrast cei care au o inteligenta emotionala ridicata au o mare capacitate de  a se dedica trup si suflet oamenilor si cauzele lor, de a-si asuma raspunderi, sunt intelegatori si afectosi in relatiile lor. Sigur ca aceste portrete sunt extremele-  in fiecare dintre noi exista un amestec de IQ si EQ la anumite niveluri.
Pana la un anumit punct orice om  are o inteligenta  cognitiva si una emotionala, prin urmare aceste portrete se contopesc.
Si totusi dintre cele doua,EQ adauga mult mai multe calitati care ne determina sa fim cu adevarat oameni.
Sper ca v-am starnit interesul sau cel putin nu vi se parut un subiect de luat in seama...











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate